top of page

5 vinkkiä palauttavaan lomaan

Loman tarkoitus on virkistää ja ladata akkuja, mutta aina se ei ole niin yksinkertaista. Miten varmistaa, että loma on oikeasti palauttava eikä vain lisästressin aiheuttaja?


1. Laskeudu lomaan lempeästi suunnitellen

Valmista mielesi lomaan suunnittelemalla lomaa edeltävän ja sen jälkeisen ajanjakson. Pyri valmistautumaan lomaan keventämällä töitä jo ennen lomaa. Priorisoi tärkeät tehtävät ja jätä vähemmän tärkeät myöhempään ajankohtaan. Mieti etukäteen, mitä tehtäviä loman jälkeen on odottamassa. Kirjaa tulevat tehtävät ylös – ja unohda ne sitten. Lomalta paluu on helpompaa, kun tiedät mitä odottaa.


Loman sisältöä kannattaa jonkin verran suunnitella, mutta pitää kuitenkin mieli avoimena ja jättää tilaa muutoksille. Lomasuunnitelmien lähtökohtana kannattaa pitää omia tarpeita – kaipaako keho ja mieli enemmin rentoa olemista vai aktiivista tekemistä?


2. Tee lomalla ihan muuta kuin arkena

Jos työpäivät täyttyvät tietokoneella ja puhelimella olosta, pyri välttämään ruutuja loma aikana ja tee sen sijaan jotain aivan päinvastaista. Sohvalla makaaminen somea selaten voi kuulostaa rentouttavalta, mutta ei välttämättä ole palautumisen kannalta optimaalista. Lähde sen sijaan kävelylle metsään tai rannalle uimaan.


Mikäli työn lisäksi arkea on rytmittänyt tiukka treeniaikataulu oman lajin parissa, voi lomalla ottaa rennommin. Liikkumista ei toki kannata unohtaa, mutta lajia voi kokeilla vaihtaa ja höllätä tavoitteita. Mitä jos liikkuisit spontaanisti ihan vain liikkumisen ilosta etkä suorituksen optimoimiseksi? Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu laskee stressiä, joten mahdollisuuksien mukaan kannattaa suunnata luontoon, olipa se sitten telttaretki, metsäkävely tai puutarhanhoitoa.


3. Löydä olemisen ja liikkumisen tasapaino

Loman alkuun kannattaa varata aikaa lepäämiselle ja elpymiselle. Arki on usein niin hektistä, että joutenolo on arvokasta. Lue lukematta jääneet kirjat, katso elokuvia, loikoile riippumatossa, nuku päiväunet tai käy kävelyllä ilman päämäärää. Kun voimavarat jälleen lisääntyvät, voi lomasuunnitelmiin sisällyttää aktiivisempaa menoa. Aktiivisuus ja lempeä liikunta hoitaa niin mieltä kuin kehoa. Tee itselle mielekkäitä ja kivoja asioita, ja huomaat kuinka mieli virkistyy ja keho vahvistuu. Aktiivisen puuhan parissa ei ehdi miettiä työasioita.


4. Arvosta unta ja ravintoa

Liikunta, lepo ja ravinto muodostavat hyvinvoinnin kulmakivet. Lomalla saa ja pitää herkutella, mutta kannattaa muistaa, että pitkään jatkuva kehno ruokavalio voi nakertaa hyvinvointia ja jaksamista. Erityisesti alkoholi heikentää unen laatua ja palautumista, joten alkoholin käytössä tulisi käyttää harkintaa myös lomalla. Riittävään uneen kannattaa satsata. Vaikka lomapäivät täyttyisivät kuinka mielekkäästä tekemisestä, ei palautuminen onnistu, jos yöunet jäävät liian lyhyiksi.


5. Sulje sähköposti ja työpuhelin

On tärkeää, ettei lomalla katso työpuhelinta tai sähköpostia. Ihmiset ovat usein liiankin velvollisuudentuntoisia ja moni kantaa vastuuta asioiden sujumisesta työpaikalla lomalla ollessaankin. Työn imua ei voi kuitenkaan ylläpitää jatkuvasti, vaan vastapainoksi tarvitaan lepojaksoja. Mikäli asema työpaikalla sen vain mahdollistaa, vältä työasioiden hoitamista lomalla. Vähintäänkin ilmoitukset uusista sähköposteista kannattaa laittaa pois päältä. Ja vaikka työasioita sortuisi hoitamaan lomalla, pitäisi ainakin muiden loma-aikaa kunnioittaa ja käyttää harkintaa, ottaako alaisiin tai muihin työntekijöihin yhteyttä lomalla.



Kuva: S Migaj / Unsplash

bottom of page